Pages

Resepi

Tomyam Ayam Putih
 (serving 2 people)

Bahan-bahan
One-fifth of a chicken (cut into small pieces)
6 helai daun limau purut (shred into parts)
4 batang serai (di ketuk)
2 biji limau nipis (di ambil jus nyer)
1 biji cili api (tak mau pedas - cukup syarat je buh)
2 biji bawang merah (di ketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1/2 inci halia (dihiris)
1/2 inci lengkuas (dihiris)
2 sudu besar susu cair (Marigold ke ape ker)
Secukup garam
1 sudu kecik gula
Air (agak2 la yer, rasa nak byk kuah, buh la banyak. Nak sikit, buh sikit)


Cara
  1. Masukkan semua bahan dalam satu periuk dan didihkan. Setelah mendidih, kecilkan api dan biarkan merenih sehingga daging empuk.
  2. Angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi.Sedap di makan dgn ulam timun, sambal belacan and telur dadar.